קיבלתם את תוצאות בדיקות הדם שלכם והתפלאתם למצוא כי ערכי ה-LDL (הכולסטרול הרע) שלכם עלו וגם הטריגליצרידים (השומנים בדם) נמצאים אי שם למעלה?
רמה גבוהה של כולסטרול בדם הינה אחד מגורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם עתידיות.
כאשר רמות הכולסטרול בדמינו גבוהות מהנורמה, זרימתו של הדם בגופינו הופכת לאיטית יותר. מצב זה עלול להוביל בין היתר ללחץ דם גבוה, פגיעה ביכולות הקוגנטיביות ואין אונות. כמו-כן, רמות גבוהות של כולסטרול מגבירות גם את הסיכון להתקפי לב, מחלות כלי דם ושבץ קטלני.
לתזונה יש השפעה רבה מאוד בכל הנוגע לרמות השומנים, הפחמימות, החלבונים, הויטמינים והמינרלים בגופינו. לכן, תזונה מאוזנת חשובה מאוד, וזאת על מנת שגופינו יקבל את כל אבות המזון הדרושים לו.לא תמיד הכולסטרול הוא "רע" כמו שמציגים לנו. גופנו זקוק לכמות קטנה של כולסטרול לשם תפקוד תקין של תאים, עצבים והורמונים, שכן הוא מהווה מרכיב חיוני בכל תא ותא בגופינו.
השומנים בכלל מקיימים תפקידים חשובים מאוד בגופינו; הם משמשים כמקור אנרגיה, חומר הגנה ובידוד, מהווים חלק מאבני הבניין של ממברנות התא, כמו גם חומר ממיס לויטמינים (A,D,E,K) ועוד. הבעיה היא כאשר יש בגופינו כמות גדולה מידיי מהשומנים הללו.
טריגליצרידים, הם השומנים השכיחים ביותר. הם נמצאים במזון מן הצומח ובמזון מן החי. כיוון שלתזונה יש חלק מכריע בכמות הכולסטרול והטריגליצרידים שבגופינו, תפריט דל בשומנים יסייע רבות לשיפור המצב.
צריכה של עד 20% שומנים מסך התפריט היומי, מומלצת למי שרמות הכולסטרול והטריגליצרידים שלו גבוהים. אולם תפריט שכזה אינו קל בכלל ליישום ולכן מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע לפני התחלתו.
תפריט דל בשומן יסייע גם בירידה ואיזון המשקל, במניעה ובהפחתה של טרשת העורקים ובירידה בצריכת שומן רווי (הגורם העיקרי לעלייה בכולסטרול הרע LDL).
הליפופרוטאינים אחראים על פיזור הכולסטרול ונשיאתו בזרם הדם.
LDL (הידוע גם כ"כולסטרול רע") הינו ליפופרוטאין בעל צפיפות נמוכה (low density lipoproteins) הוא נושא את הכולסטרול מהכבד (שם נוצר) אל עבר התאים שזקוקים לו.
HDL (המוכר גם כ"כולסטרול טוב") הינו ליפופרוטאין בעל צפיפות גבוהה (high density lipoproteins) תפקידו "לאסוף" את הכולסטרול העודף מהתאים ולהחזירו לכבד (שם הוא מתפרק).
כאשר גופינו מאוזן, הליפופרוטאינים נמצאים במצב מאוזן בדם, אך כאשר כמות ה-LDL עולה על כמות ה-HDL שהגוף מסוגל לייצר, על מנת לסלק את עודפי הכולסטרול - האיזון מופר!
כאשר בדם שלנו יש עודף כולסטרול חופשי (LDL), הוא עלול להתחמצן או לשקוע בדפנות כלי הדם, מה שעשוי להוביל להיווצרות של טרשת עורקים.
טרשת עורקים: מתרחשת בדפנות העורקים הבינוניים והגדולים. בתחילה מצטברים משקעים שומניים על דפנות הפנימיות של העורק (fatty streaks), ועם הזמן, שומנים אלו הופכים לגושים הנקראים "פלאק" (plaques), המאפיינים את המחלה "טרשת עורקים".
כיצד נדע לזהות תסמיני כולסטרול גבוה או טריגליצרידים?
לרוב, אין דרך לדעת זאת אלא באמצעות בדיקת דם פשוטה.
מהם הגורמים העיקריים לעליה בכולסטרול ובטריגליצרידים?
• תזונה ירודה ועשירה בכולסטרול, שומן רווי ופחמימות פשוטות ומעובדות!
• מחסור בפעילות גופנית
• נטייה תורשתית
• סנדרום X
• סכרת
• סטרס (מתח)
מהו הטיפול המומלץ?
במקרה זה, לתזונה יש השפעה כמעט מכרעת על התקדמות המחלה ואיזונה!
אז מה עליכם לאכול?
הרבו באכילת סיבים תזונתיים: אכלו יותר ירקות, פירות, דגנים מלאים, אגוזים וזרעים (שלא עברו עיבוד או קלייה!) הסיבים המסיסים נקשרים לכולסטרול בזמן שהם עוברים דרך מערכת העיכול ובכך מסייעים להורדת רמות הכולסטרול, כמעיין "מברשת" שמסייעת לסילוק הכולסטרול והרדיקלים החופשיים.
מזונות עשירים בסיבים מסיסים:
• שיבולת שועל (העדיפו את השיבולת השועל הגסה, שאינה טחונה)
• תפוח עץ (בעיקר קליפת הפרי)
• גרעיני צ'יה (שחורים או לבנים)
• זרעי פשתן (העדיפו זרעי פשתן שלמים וטחנו אותם בעצמכם. לזרעי הפשתן נטייה להתחמצן מהר).
• דגנים מלאים
• קטניות (מאש, אזוקי, שעועית, עדשים...)
הפחיתו את כמות השומנים בתפריט היומי:
מזונות מהצומח אינם מכילים כולסטרול (מקורו בחי בלבד), אך חשוב לצרוך שומן ממקור חד בלתי רווי, לדוגמה: שמן זית, שמן קנולה, שמן פשתן, אבוקדו ושקדים.
איברים פנימיים של בעלי חיים (כבד, לב וכו') מכילים את הכמות הגבוהה ביותר של כולסטרול! הימנעו מהם!
הפחיתו בצריכת פחמימות פשוטות:
מזון מעובד, סוכרים לבנים ופשוטים.
הרבו באכילת מזונות עשירים באנטיאוקסידנטים (נוגדי חימצון):
בגלל הנטייה של מולקולות הכולסטרול להתחמצן, חשוב מאוד לצרוך פירות וירקות בצבעים כמו כתום, אדום, בורדו, סגול או שחור, שעשירים בנוגדי חמצון באופן טבעי. הם יסייעו לגוף להתמודד עם נזקי החמצון הטבעיים.
דוגמה למזונות עשירים בנוגדי חמצון: בצל סגול, כרוב סגול, פירות יער, שזיף, ענבים שחורים, משמשים אורגניים (לא הכתומים!), סלק, בטטה, גזר, דלעת, כורכום ועוד...
חומצות שומן חיוניות:
מחקרים מצאו, כי חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3, מסייעות להורדת רמות הכולסטרול ולכן חשוב מאוד להוסיף את חומצות השומן הללו לתפריט היומי!
מקורות לאומגה 3: דגי ים צפוני ממים קרים (סלומון, הליבוט, סול...), גרעיני צ'יה (לבנים או שחורים) וזרעי פשתן.
מזונות נוספים:
הכניסו שום ובצל לבישול. נמצא כי הם מסייעים בהורדת רמות הכולסטרול מסוג LDL ומסייעים להעלות את רמות ה-HDL.
העדיפו שימוש בשמן זית, נמצא כי הוא מסייע להעלאת רמות ה-HDL.
אגוזי מלך גם הם מסייעים להורדת רמות הכולסטרול. שימו לב לא להפריז בכמויות, בעיקר אם אתם צריכים לשמור על המשקל! לא יותר מחופן אגוזים קטן!
מאילו מזונות עלינו להימנע?
• המעיטו בצריכת מזונות מהחי, בעיקר איברים פנימיים שהם עתירי כולסטרול!
• הפסיקו את השימוש במרגרינה ושומנים מוקשים!
• מזון מטוגן, סוכרים פשוטים, מזונות מעובדים (קורנפלקס, פסטרמה, אוכל מהיר, פיצה וכו')
• אלכוהול: צריכת אלכוהול מעודדת את הכבד לייצר עוד כולסטרול.
• את צריכת הקפה החליפו בתה ירוק (עשיר באנטיאוקסידנטים) או בתחליפי קפה עשויים משעורה ועולש.
שימרו על גופכם ותנו לו את ה"דלק" הטוב ביותר!
חשוב מאוד לעסוק בפעילות גופנית מידי יום, לעשות תרגילי מדיטציה או יוגה שיחזירו שלווה ורוגע לחייכם ולשמור על אורח חיים בריא!
מזמנים להתייעץ בכל עניין.
בהצלחה
דגנית מקא, נטורופתית N.D
dganitmaka1@gmail.com
דגנית מקא, נטורופתית N.D
dganitmaka1@gmail.com
href="דגנית%20מקא,%20נטורופתית%20N.D%20%20dganitmaka1@gmail.com" target="_blank">מוזמנים לשאול שאלות גם בפייסבוק